Nieuws

VERLAAGD BTW-TARIEF VAN 6% VOOR AFBRAAK EN WEDEROPBOUW

Verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en wederopbouw

Op 1 januari 2021 is het btw-tarief voor afbraak en wederopbouw verlaagd van 21% naar 6%. Dit is goed nieuws voor mensen die een woning willen slopen en herbouwen, omdat de kosten voor de bouw hierdoor aanzienlijk kunnen dalen. In dit artikel gaan we dieper in op deze nieuwe regeling en kijken we wie in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.

Wat houdt de nieuwe regeling in?

De nieuwe regeling is bedoeld om de bouwsector te stimuleren en te helpen bij de heropbouw van verouderde of beschadigde woningen. Het btw-tarief van 6% is alleen van toepassing op de afbraak en heropbouw van een woning die als hoofdverblijfplaats dient en die minstens 10 jaar oud is. Ook moet de afbraak en de wederopbouw door dezelfde persoon of bedrijf worden uitgevoerd en moet het gebouw na de heropbouw dezelfde functie behouden.

Waarom is dit belangrijk?

De afbraak en heropbouw van een woning kan vaak een dure aangelegenheid zijn, en de verlaging van het btw-tarief kan een grote besparing betekenen voor mensen die hun huis willen renoveren. Ook is het goed nieuws voor de bouwsector, die door de Covid-19 pandemie in een moeilijke periode zit.

Kom ik in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief?
 

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief van 6%, moet uw woning minstens 10 jaar oud zijn en als hoofdverblijfplaats dienen. Ook moet de afbraak en de wederopbouw door dezelfde persoon of bedrijf worden uitgevoerd en moet het gebouw na de heropbouw dezelfde functie behouden.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle renovaties in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief. Bijvoorbeeld, als u een bijgebouw wilt slopen en herbouwen of als u uw woning wilt renoveren zonder afbraak, dan komt u niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief.

Als u twijfelt of uw renovatieproject in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief van 6%, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw aannemer of een belastingadviseur. Zij kunnen u helpen bij het bepalen of u in aanmerking komt voor de regeling en u adviseren over hoe u hiervan kunt profiteren.

 

Conclusie
 

De verlaging van het btw-tarief voor afbraak en heropbouw is goed nieuws voor mensen die hun woning willen renoveren en voor de bouwsector als geheel. Als u in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief van 6%, dan kunt u aanzienlijk besparen op de kosten van uw renovatieproject. Vergeet echter niet dat niet alle renovaties in aanmerking komen voor het verlaagde tarief en dat het belangrijk is om te controleren (Vlaanderen, 2023)