Nieuws

ENERGIEVRIENDELIJK BOUWEN OF RENOVEREN VANAF 2023

Energievriendelijk bouwen of renoveren vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 neemt de minimum hoeveelheid energie die je uit hernieuwbare energiebronnen moet halen toe. De minimum hoeveelheid stijgt van 15kWh/m² naar 25kWh/m² voor nieuwbouwwoningen en naar 20 kWm/m² voor ingrijpende energetische renovaties. Maar, hoe pak je dit best aan? Century21 Connect helpt je graag verder.

De zon is jouw beste vriend

Je wist het waarschijnlijk al, maar aardgas is ‘out’ en hernieuwbare verwarming is ‘in’. Je kan ervoor kiezen om je verwarming volledig hernieuwbaar te maken op basis van één groene energiebron of je kan opteren voor een combinatie. Denk aan: zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, verwarming op biobrandstof of een aansluiting op een warmtenet.

Maar zelfs hier wordt nog verschil in gemaakt. Vanaf 2023 zal het plaatsen van een zonneboiler niet meer voldoende zijn. Daarbovenop zal je verplicht beroep moeten doen op een hernieuwbare bron voor het verwarmen van het water van je douche en/of bad. Een warmtepomp is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Voor het warm water in de keuken en de wasplaats is dit geen vereiste.

2025

Het lijkt misschien al overweldigend, maar in 2025 gaat het nog een stapje verder. Gasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen zijn vanaf dan niet meer toegestaan. Voor verwarming is een warmtepomp, een warmtenet, een biomassaketel of directe elektrische verwarming dan verplicht. Wat het aandeel hernieuwbare energie betreft, val je terug op de eigen energieproductie via zonnepanelen, een zonneboiler en gedeeltelijke participatie.

Wat voor ‘gewone’ renovaties?

Als je een woning of een appartement hebt gekocht met energiepeil E of F, dan moet je deze verplicht binnen de vijf jaar energievriendelijk renoveren tot minimum een label D. Deze maatregelen moeten er, in combinatie met de verstrenging van het aandeel hernieuwbare energie per m2, voor zorgen dat elke woning tegen 2050 energieneutraal zal zijn.